Vi er stolte og takknemlige for å ha mottatt Byggeskikkprisen i Halden for vårt arbeid med Kongegården.
Denne prisen er en stor ære og en viktig anerkjennelse av arbeidet som er lagt ned for å bevare, utvikle og videreføre den unike historien til denne eiendommen.
Vi ønsker å rette en stor takk til Halden kommune og juryen som har sett verdien av prosjektet vårt, samt til alle samarbeidspartnere, håndverkere og fagfolk som har vært med på denne reisen. Uten deres dedikasjon og innsats ville dette ikke vært mulig.
Vi vil spesielt nevne Lasse Holst AS, som sto for reparasjoner og maling av fasaden. Tusen takk til Stian og de ansatte for flott utført jobb og for ett meget godt samarbeid. I forkant av denne jobben har vi hatt jevnlig dialog med vår arkitekt Marcus Linge hos SG Arkitekter. Han kommer alltid med gode råd og vi føler oss trygg på at vi tar de rette valgene etter samtaler med Marcus, så tusen takk til SG Arkitekter.
For å kunne sette i gang med både utvendige og innvendige arbeider var det ett krav at vi måtte samarbeide med antikvariske myndigheter fordi gården er fredet. Vi har hatt mange møter og en veldig fin dialog med bygningsantikvar Stefan Ädel og hans kollegaer. De har mange krav, men i samarbeid har vi klart å enes om helhetlig og flott interiør så tusen takk for all kunnskap og støtte dere har beriket oss med.
Den flotte dekoren i trappegangene og ikke minst i musikkrommet er det Roger hos Malermester Studsrud på Ørje som har stått for. Roger har skrapt seg tilbake lag for lag for å finne tilbake originalmalingen fra 1820. Sjablonger og border har blitt nedtegnet og deretter malt opp igjen. Utrolig flott håndverk utført av Roger og hans dyktige malere. Tusen takk for all kunnskap du har gitt oss og for ett meget godt samarbeid. Vi fortsetter i 2. etg og vi er veldig glad for at Roger er med oss i denne etasjen også.
Tusen takk også til våre ansatte, Øyvind Fagerlie og Pawel Krysiak, som alltid er positive og stiller opp uansett hva vi ber om. Pawel har, i hundrevis av timer, revet, reparert sprekker, ryddet, murt og malt. Veldig ofte kjedelig og møkkete arbeid, men Pawel gyver løs og klager aldri. Veldig glad for at vi har så positive folk i arbeid.
Til slutt vil vi takke innbyggerne i Halden og alle som har vist støtte og interesse for Kongegården. Vi har ikke tall på alle de menneskene vi har møtt som har rost oss for jobben vi har gjort. Tusen takk til hver og en, det er veldig hyggelige tilbakemeldinger å få.
Nymoderne Louis Poulsenlamper i takrosetter fra 1820.
I Kongegården har vi nylig gjort et spennende grep: vi har valgt å henge opp moderne lamper fra den danske designeren Louis Poulsen i våre takrosetter. Dette er en interessant kontrast, og vi stiller spørsmålet: Er det greit å blande gammelt og nytt?
For oss handler dette valget om å skape en dialog mellom historien og nåtiden. De originale takrosettene, med sine vakre detaljer, er et vitnesbyrd om byggets historiske verdi. Samtidig representerer Louis Poulsen-lampene moderne design på sitt beste – med rene linjer, funksjonalitet og tidløs estetikk.
Vi mener at kontrasten mellom det gamle og det nye skaper en unik atmosfære. Historien for en fremtredende plass, samtidig som de moderne lampene gir rommet et oppdatert uttrykk og god funksjonalitet. Det handler ikke å viske ut historien, men om å fremheve den – med respekt og en dose kreativitet.
Würth valgte Peder Ankers gate framfor Sørlifeltet
Det blir litt som å komme inn i en godteriforretning for verktøyentusiaster.
Nils Petter Jacobsen trekker på smilebåndet og medgir at det hender en og annen kar stikker innom for å titte litt mens kona tar handlerunden i butikkene langs Tista.
Det er imidlertid ikke hobbyhåndverkeren som er målgruppen til Würth.
Nils Petter Jacobsen som er butikkselger hos Würth i Halden forteller at det er industri- og håndverkerbedrifter som i hovedsak er kunder. Selv om man henvender seg til det profesjonelle markedet, utelukker det likevel ikke at en og annen privatperson stikker innom for å finne den rette løsningen på et eller annet problem.
I det romslige lokalet i Peder Ankers gate finner du det meste av det du trenger på en arbeidsplass. Enten det nå er snakk om arbeidsklær, verneutstyr, kjemiske produkter eller verktøy designet for profesjonell bruk. Så skal det også nevnes at ikke bare fysisk materiell, men også kunnskap er en ikke uvesentlig del av varespekteret.
– Vi blir en form for konsulenter som kan bidra med å løse alle de små og store problemer som kan oppstå.
I Norge siden 1973
Würth er en stor aktør i det norske markedet. Selskapet ble etter krigen grunnlagt i Tyskland av Adolf Würth. I 1952 overlot han selskapet til sin sønn Reinhold.
– Han er fortsatt eier. I år blir han 90 år gammel, og er på jobb hver dag, forteller Jacobsen.
Konsernet kom inn på det norske markedet i 1973 og har nå 59 forretninger spredt over hele landet.
Mye av salget skjer gjennom selgere som arbeider mot bedriftskundene, men Jacobsen forteller at butikkenes tilstedeværelse er viktig for å ta seg av det som dukker opp der og da. Enten det nå gjelder fysisk materiell, eller behov for rådgivning av forskjellig slag.
– Det er det som gjør jobben morsom, sier Jacobsen.
– Å møte folk som kommer innom med ulike behov. Det kan være en som skal montere tungt utstyr og som trenger en innfestning som er tilpasset det materialet det skal festes i.
– Da er det ikke vilkårlig hva slags festemidler som tas i bruk. Det som er hyggelig er når en kunde kommer tilbake og er fornøyd med de råd han har fått. Det slikt som er med på å bygge tillit mellom bedriften og kundene, sier han.
Butikken ligger lett synlig i Peder Ankers gate.
27 år i selskapet
Nils Petter Jacobsen har selv en lang fartstid i Würth. Til sommeren er det 27 år siden han begynte i selskapet. Da som selger ute i markedet.
I løpet av denne perioden opparbeidet han et nært forhold til de kundene han betjente, men etter hvert kjente han på seg at han hadde lyst på litt forandring.
– Jeg hadde ikke lyst til å slutte i Würth, så da det dukket opp en mulighet i butikken i Halden, søkte jeg jobb her i konkurranse med 70 – 80 andre interesserte. Jeg fikk jobben og har vært her i seks år, noe jeg trives veldig godt med.
Han valgte å bosette seg i Halden da han fikk jobben i butikken, og han har mye godt å si om byen.
– Det er god stemning her. Kundene er hyggelige, noe som gjør det til en glede å være på jobben. Jeg våkner før klokka hver morgen, og trives i butikken. Mye av salget skjer jo via våre utegående selgere, men i en arbeidsdag oppstår det alltid akutte behov og situasjoner som krever løsninger. Da er det viktig at vi er til stede med en lokal butikk. Vi er to ansatte i butikken til daglig. Trafikken svinger, og om det kan være stille i én periode, kan det gå en kule varmt en annen.
Würth har et tort utvalg av verktøy til profesjonell bruk.
Valgte å være i byen
– Det ble vurdert om vi skulle etablere butikken på Sørlifeltet, men da Østby Eiendom kunne tilby lokaler her i Peder Ankers gate valgte vi det. Det var et fornuftig valg. Her ligger vi veldig sentralt til, og like ved en trafikkert vei er vi også godt synlig i byen.
– Både inne og ute har vi god plass til å gjennomføre kurser som er en viktig del av vår virksomhet. Det er stort fokus på sikkerhet på arbeidsplassene, og vi har kursvirksomhet innen fallsikring, varmearbeid og andre områder med mål om å gjøre arbeidsplassene så trygge som mulig.
– Dere merker vel også at det er tøffe tider i anleggsbransjen?
– Det er jo litt lavkonjunktur nå, men jeg er optimist, og jeg opplever heller ikke at det er dårlig stemning i byen. Vi skal huske at vi har hatt noen store prosjekter lokalt som har vært viktige for oss, sier Jacobsen og lister opp Halden Arena, utbyggingen på Nexans, den nye brannstasjonen og Båstadlund.
Patriotiske haldensere
– Jeg ser lyst på fremtiden. Hvis vi nå får noen kutt i renta dette året, så vil folk oppleve at de får en bedre økonomi. Det vil føre til at investeringene i hus og hjem vil ta seg opp, noe som igjen vil få betydning for den lokale håndverksindustrien med de ringvirkninger det gir.
Jacobsen betegner haldenserne som lokalpatriotiske. Hans inntrykk er at de er flinke til å bruke butikkene i byen og at de er bevisst på verdien av å ha de lokale tilbudene.
– Den dagen butikken er borte, er det for sent, sier han, og legger til at han opplever en kollegial holdning de lokale virksomhetene seg imellom.
– Vi har konkurrenter her i byen, og er det noe vi ikke kan hjelpe en kunde med, så må vi kunne henvise til en konkurrent. Vi får også besøk av kunder som har vært hos en konkurrent som ha anbefalt oss. Det går begge veier. Vi er en liten by, og vi har mye å vinne på å samarbeide kontra å motarbeide hverandre. Det er viktig at vi i fellesskap kan bidra til at kunden får den hjelpen han trenger lokalt, sier han.
Butikken er forhandler av arbeidsklær, og på denne maskinen trykkes bedriftslogoer på klærne.
Hvaler-gutt
Nils Petter Jacobsen er opprinnelig Hvaler-gutt og trådte sine barnesko på Søndre Sandøy.
På spørsmål om hvordan det var å vokse opp i et øyrike, svarer han at det var litt spesielt i den forstand at det ikke var så lett å delta i skolekorps og andre aktiviteter etter skoletid. Det var å ta båten, Sandø eller Hvaler, rett hjem etter skolen.
På den annen side bød det seg muligheter til jobb.
– Jeg fikk jobbe hos gartner Roar, og det var selvsagt fint å tjene penger som ung gutt.
– Vi kunne hogge den veden vi trengte i skogen, og alene måtte man lære seg å jobbe effektivt og smart. Ble det feil på mopeden kunne vi ikke bare stikke til byen å få hjelp. Vi lærte oppfinnsomhet, og kunne komme langt med litt ståltråd og kreativitet.
Han mener dette er noe man drar med seg videre i livet. Før karrieren i Würth startet var han innom flere andre yrker. Ti år som blikkenslager, han har kjørt lastebil og vært selger. Blant annet. En bred erfaringsbakgrunn er aldri feil, mener han.
Skjærgårdslufta på Hvaler er kanskje medvirkende til at han fortsatt søker ut i naturen på fritida. Enten det nå er som mer eller mindre helårspadler eller med jaktbørse i både norske og svenske skoger.
Etter en hard isvinter da båten hans frøs fast, fant han i 2006 ut at nok var nok, solgte huset på Søndre Sandøy og flyttet til fastlandet. Båndene til øykommunen er likevel ikke brutt. Han har hytte på Kirkøy med utsikt til Romsundet – og med bilen parkert på tunet.