Flytt inn i et Halden-bygg full av byhistorie

Det er noe eget med bygg som har stått der en stund. Det gjør noe med bokvaliteten og selve husets atmosfære. En god følelse av å være en del av historien og det som består.

I 1899 fant svenske Waldemar Jungner opp et oppladbart batteri som hadde høyere energitetthet og var mer robust enn forgjengerne – akkumulatoren. Han dannet et selskap som fikk stor suksess og mange tusen ansatte. Etter hvert ble det datterselskap i mange land, deriblant Norge.

Batterifabrikken i Halden ble oppført i 1919, men på grunn av lavkonjunktur kom produksjonen først i gang i 1933, da som en del av Oslobaserte Norsk Jungner Akku­mulatorfabrik. I begynnelsen var de kun 8 ansatte, men i ‘64 hadde de vokst til 100. I tillegg til å produsere batterier, laget de også elektrisk belysningsutstyr til fiskeskøyter og motorfartøyer; lyskastere, bøyelykter og hvallamper. I 1940 leverte de faktisk ett 125 watts vindlysanlegg (­Windcharger) til den nette sum av kr 350,- til Halden Skiklubb slik at de skulle få lys i klubblokalene på Høiås.

Etterhvert skiftet de navn til Noack og flyttet produk­sjonen til Sørlifeltet i Halden. I tiden etter har bygget huset en trelasthandel før det ble postterminal, Spenst Treningssenter og nå leiligheter.

Les arkitektens ord om tilnærmingen til boligprosjektet Batterifabrikken her!

Les mer om Batterifabrikken her!

Batterifabrikken i Halden ved Østby Eiendom