Revisjon – verken grått eller kjedelig

RevisorTeam på Høvleriet

Fra sitt kontor i tredje etasje i Walkers gate 10 har Rolf-Ove Dahl god utsikt. Høvleriområdet er historisk grunn i Halden og fra kontoret ser han ut over jernbane, havn, Sauøya og Iddefjorden. Områder som har hatt betydning for Haldens utvikling. Skal han se ut over RevisorTeams nedslagsområde, må han vende blikket den andre veien, til det øvrige Østfold og sørlige deler av Oslo/Akershus. Noen kunder ligger i andre steder av landet, men selv om den digitale hverdagen for lengst har inntatt også revisjonsbransjen er det i forhold til enkelte kundegrupper fortsatt nødvendig å ha fysisk kontakt, forteller Rolf-Ove Dahl.

Forløperen til dagens selskap startet han i 1998, og da han slo seg sammen med Jim Olaussen i 2001, ble det starten på RevisorTeam. I 2004 sluttet også Jims bror Per seg til, og det er de tre som utgjør partnerskapet i revisjonsselskapet.

RevisorTeam driver for det meste med revisjon for små og mellomstore bedrifter. Nasjonalt er det fem dominerende revisjonsselskaper i Norge. Selv om mulighetene for å vokse sikkert har vært til stede, har selskapet i Halden aldri hatt noen ambisjon om å vokse seg stort.
Grunnen til det, er Rolf-Ove Dahl snar til å sette ord på.
– Ved å holde oss på det nivået vi er nå, kan vi gjøre det vi synes er morsomt i denne bransjen. Vi gjør alle oppgavene selv. Skulle vi vokse oss store, betyr det mer administrasjon, personalsaker og så videre, og mindre av selve revisjonsarbeidet som er det interessante og morsomme.

Som revisor må du like tall og ha tallforståelse, sier Rolf-Ove Dahl.

 

Ikke grått og kjedelig

Nå vil folk gjøre seg sine ulike tanker når de hører ordet revisjon. For mange høres det nok litt «grått» ut, så det er nærliggende å spørre hva som lokker i denne bransjen.
– For det første er det en forutsetning at du liker tall, og har tallforståelse. Det er ikke alle som har det, og det er heller ikke alle som klarer å lære seg det. Det ser vi eksempler på både i skolen og i det praktiske liv. Men liker du å jobbe med tall, så er revisjonsarbeidet både variert og interessant.

RevisorTeam har 337 bedrifter i sin kundeportefølje. Det betyr at man kommer i kontakt med svært mange forskjellige virksomheter med hver sine egenskaper.
– Skal du revidere et selskap, må du gjøre deg kjent med den bransjen selskapet driver i. Du må forstå hvordan kunden tjener penger. Hvis ikke, vil du ikke kunne gjøre en god jobb. Som revisor skal du kontrollere fullstendigheten av alle inntekter og utgifter. Det vil si at du skal se til at alle inntekter er synlige i regnskapet, og at det ikke er utgifter som ikke hører virksomheten til.

Bred kompetanse

Det er med andre ord et omfattende ansvar som ligger på revisorvirksomheten og som også gjenspeiler seg i de kravene som må oppfylles for å bli en statsautorisert revisor. Det kreves mastergrad, tre års praksis og en praktisk prøve. For å sikre en bred kompetanseplattform er man pålagt etterutdanning på 120 timer innenfor sju fagområder over en treårsperiode.
Det føres også løpende kontroll med revisjonsselskapene underveis med kontroller i regi av revisorforeningen. Finanstilsynet har det overordnede oppsynet med revisorselskapene, og vil kunne komme inn med uanmeldte tilsyn. For eksempel i forbindelse med en større konkurs.

– Hvilket ansvar har revisor i et tilfelle der det går så galt?
– Vi skal påse at regnskapene føres riktig, og at selskapet oppfyller sine forpliktelser i henhold til aksjeloven. Vi har plikt til å ta opp med kunden dersom vi ser at det ikke står bra til, slik at man ikke risikerer å drive for kreditors regning. Da må vi peke på hvilke tiltak som er nødvendige. Da vil nok ledelsen i bedriften også ha innsett dette.

Integritet

– I en desperat situasjon er det vel ikke utenkelig at en bedrift og revisor kan komme på kollisjonskurs. Hva skjer da?

– Dersom bedriften ikke etterkommer det vi mener er nødvendig, er det vår plikt å fratre som selskapets revisor. Dette blir da meldt til Brønnøysund. Hvis et selskap mister sin revisor på et slikt grunnlag, kan det bli vanskelig å skaffe en ny, og dersom ny revisor ikke er på plass etter seks uker, vil selskapet bli tvangsoppløst.

– En revisor vil vel også kunne oppleve press fra en bedriftseier i en vanskelig situasjon?
– Det vil vel kunne skje, men vårt ansvar er så klart at du må ha full integritet.

RevisorTeam har 337 bedrifter på kundelista. De fleste i Østfold og sørlige deler av Oslo og Akershus, forteller Rolf-Ove Dahl.

På to hjul

Rolf-Ove Dahl har hatt hele sin yrkeskarriere i Halden. Etter handelsskolen, der han før øvrig hadde både Roar Elsness og Øystein Falch som unge lærere, fikk han jobb hos revisor Ingar Berge. Parallelt med at han jobbet der tok han etterutdanning til revisor.

– Full jobb og etterutdanning var vel krevende?

Det innrømmer han, men sier samtidig at det ga mye gratis ved at han sammen med studiene hadde praksis som var relevant for studiene. Dessuten var dette før han hadde stiftet familie, så det gikk ikke ut over familieliv.

Uansett hvor interessant det er med regnskaper og tall, er det behov for adspredelser.
– Jeg er glad å være ute i naturen, og driver litt med turorientering.
En ettermiddag på sjøen er heller ikke å forakte, men det er grunn til å tro at Rolf-Ove Dahl også lar tankene vandre til Harley’en som han allerede har børstet støvet av etter vinteren. Den har det en uinnvidd vil kalle et «familievennlig» design med komfortabel passasjerplass til kona.

Route 66

Hos Harley-eiere har tohjulingen en egen plass i sjela, forstår vi. Harley er litt kultur. Den ultimate opplevelsen i så måte hadde han nok da han i 2006 brummet langs Route 66 sammen med to brødre.

– Harley er bygget for kos og ikke for fart, sier han.

– På ferie bruker vi bil, men det blir en del kveldsturer på motorsykkel. Man blir en gjeng som kjører sammen og har det hyggelig. De fleste mennesker er jo hyggelige og greie folk, understreker han. Det er en erfaring han har med seg fra både yrkeslivet og motorsykkellmiljøet.