Vi presenterer våre leietakere!

Førstemann ut er Imran Khan i UMS. Hvem er Imran og hvorfor har han butikk i Halden?

-Vi må konkurrere på pris og kvalitet

UMS vil være en litt annerledes butikk

– Vi er i Oslo hver dag og plukker ut varene selv.
Imran Khan står inne i kjølerommet i UMS på Høvleriet, der det bugner av frukt og grønt i reolene. – Da vet vi hva vi får, sier Imran, som er daglig leder i denne litt annerledes matvarebutikken i Halden.
Han legger ikke skjul på at det er en tøff bransje han driver i. Å være liten i et stort marked som domineres av de landsomfattende kjedene er krevende, men han mener at det konseptet UMS representerer har slått an blant haldenserne.

-Bør legge til rette

– Skal vi klare å hevde oss i denne bransjen, må vi gjøre det på pris og kvalitet, sier han.
– Vi har kanskje ikke fått markedsført i tilstrekkelig grad at vi på mange grønnsaker ligger 50 prosent og mer enn det under i pris. Målet er at folk skal kunne gjøre en god handel, og vi ønsker også å gi vårt bidrag til at handelen skjer her i Halden og ikke på den andre siden av grensen. Politikerne burde være mye mer opptatt av å legge til rette for å redusere handelslekkasjen, sier han, med adresse til både sentrale og lokale myndigheter.

At det er en litt annerledes forretning, gjenspeiler seg også i vareutvalget i butikklokalet.
-Profilen vår er at vi er en matvarebutikk som skiller seg ut fra de andre. Vi legger vekt på å ha asiatiske, europeiske og sør-amerikanske varer som du ikke finner i de store kjedene. Det betyr ikke at vi er en butikk som henvender oss spesielt til nye landsmenn, sier han.
Blant våre kunder er det mange etniske nordmenn, og vi har lokale restaurantbedrifter som er faste kunder hos oss, og som gir oss gode tilbakemeldinger når det gjelder både kvalitet og pris.

Vil ha det eksotiske

– Etterspørselen etter andre matvarer enn de tradisjonelt norske har økt de senere år. Folk er mer ute og reiser, og når de er ute og blir kjent med annerledes mat og andre smaker, så ønsker de å oppleve det her hjemme også. Folk har fått mer sans for internasjonale retter, og vi får mange forespørsler fra folk som har vært ute og reist, om vi har det ene eller det andre. Det hender også at folk spør etter ting vi ikke har hørt om engang. Det er ikke alt vi klarer å skaffe, men kan vi hjelpe folk så gjør vi det.
– Hvor får dere disse mer eksotiske varene fra?
– Det er store leverandører i Oslo som tar inn utenlandske varer. Vi kjøper inn derfra, og driver ikke med import selv. Så er det også slik at både Asko og andre store norske leverandører etter hvert har begynt å ta inn varer som tidligere ikke har vært så vanlige her i landet, sier Imran.

Folk reiser stadig mer og etterspør matvarer de får smaken på, forteller Imran Khan.

 

Ekte askiming

Han er født og oppvokst i Askim, sønn av pakistanske foreldre som kom til Norge under den første bølgen av arbeidsinnvandring i 1969-70.
-Faren og onkelen min var unge gutter i 20-åra da de kom til Norge. Det var selvfølgelig som å komme til en helt ny verden. De hadde sett for seg at de bare skulle være her for en begrenset periode, og ikke at de skulle bli værende her. Faren min har fortalt at de bare har gode minner fra tida da de kon til Norge. Mange hadde nok ulike opplevelser med å komme til et fremmed land, men mine foreldre sier at de møtte et både raust og varmt samfunn. Faren min har jobbet med busser i Oslo og Follo biltrafikk, mens onkelen fikk jobb på Viking dekk i Askim.

-Bør være ydmyke

Imran får alvor i stemmen når han understreker hvor ydmyke og takknemlige vi bør være over å bo i et land som Norge.
-Vi lever i et trygt land der folk har mat på bordet, rent vann i springen og et godt helsevesen. Det er goder som er ubetalelige.
Han synes det er viktig å gi noe tilbake til samfunnet. Hans måte å gjøre det på er blant annet dugnadsarbeid som besøksvenn. -Jeg fikk en forespørsel fra Kriminalomsorgen om jeg kunne tenke meg å gjøre en innsats, og deltar ukentlig som frivillig med å besøke innsatte i Mysen og Trøgstad.
Gjennom Kriminalomsorgen er han også engasjert i ungdomsarbeid.
-Jeg jobber med ungdommer som trenger litt ekstra veiledning. Det er et givende arbeid som betyr like mye for meg som for ungdommene. Det er mye sosial angst og utenforskap, og det er flott å se hvordan det er mulig å få unge mennesker inn på en ny og bedre kurs. Det er viktig å legge forholdene til rette for framtida. Dagen i går har allerede gått, sier han.

Volleyball på elitenivå

Hver dag håndplukker vi frukt og grønnsaker, sier Imran Khan.

Familie og jobb tar det meste av tida. Han er glad i idrett, men noe organisert idrett blir det ikke tid til. -Jeg er veldig interessert i fotball og spiller litt selv, men det blir bare sammen med venner.
Volleyballen har han også lagt på hylla. Han spilte i eliteserien i Norge, før han i en periode på fem år bodde i USA og satset for fullt på den idretten. Etter hvert ble det i stedet tid for å satse på familielivet, og han flyttet hjem til Askim igjen.

Det flyter nok litt kremmerblod i årene, for andre i familien driver butikk i Askim.
-Jeg har blitt spurt om hvorfor ikke jeg også satser på å drive i Askim, men det er utenkelig. Jeg er troende muslim, og da settes familien høyere enn noe annet. Jeg kunne ikke tenke meg å konkurrere med min egen familie, sier han, og derfor pendler han til Halden.

Han vender tilbake til temaet om at vi må ta ansvar for hverandre. Ikke bare nasjonalt, men også i en større sammenheng.
-Hvis vi vil at alle i verden skal ha nok mat, så er det mulig å få til. En enkelt person kan ikke klare det alene, men hvis alle går sammen om det, så lar det seg gjøre. Jeg har planer om et prosjekt der 50 – 60 prosent av overskuddet skal gå til veldedighet, sier han uten å røpe nærmere detaljer. Men han er sikker på at det vil skape stor oppmerksomhet når det kommer.