Viderefører en lang trelasttradisjon

Nå merker Leif Strømme og hans kolleger ved Montér på Høvleriet at folk er i gang med hager og uteplasser.

Sola skinner, og varmen er tilbake etter en heller kald periode. Det er gode nyheter for Montér på Høvleriet. Nå er det utesesongen som står for døra, og det er mye som skal settes i stand rundt hus og i hager.  

– Jo, da. Pent vær er bra for virksomheten vår, slår daglig leder Leif Strømme fast. Så tillater supporteren som får gåsehud av «You never walk alone» å glede seg over at sola også skinner over Liverpool FC igjen.

– Det har vært en litt treg vår. Det var bra rundt påsketider, men så ble det kjølig igjen. Når varmen nå kommer tilbake, så vet vi at trafikken øker.

– Her på Høvleriet ligger vi midt i smørøyet, sier han og legger til at det er tilfredsstillende å tenke på at kjeden Optimera som nå har drevet Montér i omkring 15 år, viderefører en lang tradisjon i dette området av Halden. Her har det vært trelastvirksomhet i godt over hundre år.

To rekordår

De profesjonelle bedriftene utgjør den største kundegruppen hos Montér, men også privatmarkedet er betydelig.
– Vi leverer gode resultater, og har satt omsetningsrekord to år på rad.

– Det vi ser konturene av nå, er den veldige aktiviteten med snekring av terrasser og plattinger i pandemiåret 2020. Den beste terrassebeisen er treårig, og det er tydelig at det nå er tid for å beise igjen. I disse dager selger vi store mengder med terrassebeis. Vi er på topp tre innenfor maling i vår kjede, sier han.
Til den historien hører også at Montér har et stort innslag av svenske kunder når det gjelder maling. Her er det omvendt handelslekkasje, for de svenske malingprisene er skyhøye.
– Ellers går det på det som har med uterommet å gjøre. Vi selger jo alt fra robotgressklippere til hageslanger, og det er det sesong for nå.
– Privatmarkedet er helt klart det som er mest sesongbetont. Selv om det ikke er så vanlig å sette i gang de store prosjektene på vinteren, så fordeler proffmarkedet seg mer over hele året. Håndverkere som malere, murere, tømrere også videre driver året rundt og har behov for både verktøy og materialer.

Daglig leder Leif Strømme kan fortelle at Montér i Halden er blant de tre butikkene i kjeden som selger mest maling.

 

Lagarbeid

Leif Strømme er nøye med å understreke at gode resultater er et produkt av et godt lagarbeid. Montér har 16 fast ansatte på Høvleriet. I tillegg et tilsvarende antall skoleungdommer og andre som trår til i helger og når det er behov. At det er en tømrerlinje på videregående i Halden ser han som et stort pluss, og noe som gir synergieffekter. I det hele tatt understreker han viktigheten av fagkompetanse i en virksomhet som skal serve både den profesjonelle kunden og som også skal kunne være en støttespiller for de som setter i gang prosjekter på egen hånd. I butikken er det behov for kompetanse innen både tømrerfaget og interiørdesign.

Dugnadsånden

– Det er fortsatt en betydelig dugnadsånd i det norske folket, sier Leif Strømme, men han ser en viss tendens til at «do it for me» øker noe. Mange opplever det å kunne kjøpe en ferdig tjeneste som behagelig. Tidsklemma blir jo ikke mindre, sier han.
Samtidig ser han at mange av de som setter i gang prosjekter på egen hånd er veldig godt forberedt. De har googlet prosjektet grundig, og har tilegnet seg mye teoretisk kunnskap om hvordan ting skal gjøres.
– Likevel kan det være viktig å ha noen støttespillere på den praktiske biten, og vi har en konsepttjeneste som heter Byggservice, som skal ivareta det behovet.

Pandemien

Covid-pandemien har satt sine spor i mange bransjer, også innen trelasthandelen.
– 2020 var et jubelår, men boomen varte bare i noen måneder. Da folk innså at det ble store begrensninger på reise og samvær med andre, ble det satte i gang mange hjemme-prosjekter den våren. Da vi kom fram til sommeren så var det meste gjort. Vi fikk ikke den samme effekten av pandemien i 2021 og 2022. Det pandemien imidlertid var en medvirkende årsak til, var en kraftig prisstigning på materialer.
– Pandemien var global, og det var ikke bare i Norge folk begynte å snekre hjemme. Etterspørselen etter trevarer steg kraftig. Samtidig fikk vi et omfattende og alvorlig barkbilleangrep i Canada som rammet tilgangen på trevarer. Etterspørselen økte, mens tilgangen ble redusert. Vi vet hva det medfører når det gjelder priser. I tillegg til dette fikk vi krigen i Ukraina og stigende strømpriser som førte til økte produksjonskostnader. En del lagre var også små fra før. Alt som kunne gå galt gikk galt samtidig, sier Leif Strømme.
Han forteller at prisene nå har falt igjen, men at de neppe kommer ned på nivået vi hadde før prisene eksploderte.

Mange faktorer førte til at prisene på trevarer økte kraftig, men de har nå falt en del selv om de ikke kommer ned på nivået før pandemien, sier Leif Strømme.

 

 

Startet i dagligvare

Leif Strømme har ingen tømrerutdannelse. Han sier han har gått kjøpmannsskolen. Han startet på flaskelageret og ble butikksjef. Det er en erfaring som er god å ha med seg i den jobben han har nå.
– Det er mange i Optimera som kommer fra dagligvarebransjen. Å drive innenfor dagligvare er tøft, og den erfaringen man har med seg derfra innenfor det butikktekniske er en god ballast. Men man klarer seg ikke uten et sterkt fagmiljø innenfor trelast og håndverk. Det er helt avgjørende. Du kan si det slik at den som er enklest å bytte ut her hos oss, det er nok meg, sier han lett selvironisk.

Leif Strømme som pendler fra Moss til Halden hver dag, er som daglig leder i Montér inne på sin tredje karrierevei. Fra dagligvarebransjen gikk veien etter militæret til frilansvirksomhet og etter hvert stillingen som ansvarlig redaktør for Radio Prime i Østfold som også omfattet lokalradioen i Halden. Det varte helt til P4 overtok kanalen og etter hvert la den ned.

«You never walk alone»

Det henger en Liverpool-vimpel på veggen inne på kontoret. Leif Strømme karakteriserer seg som ihuga Liverpool-fan. Denne sesongen har han vært over for å se heltene tre ganger. Han kjenner på medvinden nå som laget i skrivende stund kan notere seg for seks seire på rad.
– Når titusenvis av tilskuere stemmer i med «You never walk alone på Anfield», da er det gåsehudstemning.
– Det som gjør dette så stort, er at både klubb og supportere gang på gang har vist at det virkelig er sant, du går ikke alene. Du blir tatt vare på. Under pandemien ble det snakk om å permittere ansatte i klubben. Den ballen ble lagt død etter et par timer. Du gjør ikke det i Liverpool. Det er en generøsitet i både klubben og supporterbevegelsen. Blant supporterklubbene i Norge er Liverpool den supporterklubben som gir mest under TV-innsamlingen, sier Leif Strømme. Bare for å ha nevnt det.

– Har du kanskje tatt noe av Liverpool-ånden med deg inn i rollen som leder?
– Oj, det har jeg aldri tenkt på, sier han, og fortsetter etter en kort pause:   – Men jeg prøver i hvert fall å skape samhold og bygge et godt lag.