De elsker jobben sin
Hender det du føler at kroppen protesterer litt i de daglige gjøremålene dine? Har du kjent på frustrasjonen når ikke alt det hverdagslige glir like lett som det alltid har gjort? Da kan de som arbeider på Hjelpemiddellageret i Halden trøste deg med at du slett ikke er alene. De kan i tillegg fortelle deg at det er hjelp å få til både store og små utfordringer.
Fungerende arbeidsleder for det kommunale Hjelpemiddellageret i Halden, Anne-Birgith Mørkved, viser oss rundt i lokalet. Her bugner det av små og store remedier som kan bidra til en enklere hverdag. Fra en enkel dusjkrakk til elektriske heiser og senger. Behovene er forskjellige, det er også hjelpemidlene.
Det er ingen tilfeldighet at rullatorene utgjør en betydelig del av «varebeholdningen». De har blitt et svært viktig hjelpemiddel og gjort hverdagen enklere for mange. Rullatoren har bidratt til at mange har blitt mer selvhjulpne. Samtidig er det et lite paradoks knyttet til dette hjelpemiddelet. Mange føler at: rullator? Nei, så gammel er jeg vel ikke!

Gjenkjennelig
Anne-Birgith Mørkved nikker gjenkjennende til problemstillingen.
– Inne i hodene våre blir vi liksom aldri eldre enn 25 år. Samtidig er vi mennesker slik at vi ønsker å være selvhjulpne. Vi liker å klare oss selv i det vi sysler med til daglig, men en dag kan det oppstå hindringer som gjør det vanskelig.
– Vi formidler hjelpemidler til folk som har varig behov for dette på vegne av NAV hjelpemiddelsentral, men vi låner også ut hjelpemidler for kortere perioder fra eget lager. Har man brekt beinet, kan for eksempel en rullestol være nyttig å få lånt. Vår rolle i dette blir også å være gode rådgivere, finne passende hjelpemidler, og samtidig ha respekt for at folk er ulike. Mange har erfart hvilken stor forskjell det har gjort å få en rullator med et lite serveringsbrett som har gjort det mulig å hente kaffekoppen og kveldsmaten selv.
Andre typer rullatorer er konstruert for bruk ute, med større hjul, og med kurver slik at du kan handle og få med deg varene hjem. Siden de også er konstruert slik at du kan sitte på dem, er det mulig å stoppe og ta en pust i bakken.
– Det å kunne ta seg ut på egen hånd og møte andre mennesker har også en stor sosial verdi.
Det er noe hun mener ikke må undervurderes.

Drop in
Hjelpemiddellageret, som holder til «under stadion» i Peder Ankers gate 21, er åpent hverdager fra kl. 12 til 15. Det drives etter drop inn-prinsippet. Her kan du komme uten forhåndsavtale.
– De utfordringer folk kommer med er av vidt forskjellig karakter. Vår jobb blir å være veiledere og vurdere hva slags hjelpemidler som er aktuelle i hvert enkelt tilfelle. Noe kan vi løse der og da uten noe større byråkrati, og ofte er det de små tingene som skal til. Det kan for eksempel være en dusjkrakk, slik at man kan sitte og dusje og ikke være redd for å falle. Det kan også være en tilsats som hever toalettsetet, noe som for eksempel er viktig for de som har vært gjennom en hofteoperasjon. Andre hjelpemidler, som for eksempel elektriske scootere, må man ta kontakt med Ergoterapitjenesten om. Da kan man enten søke digitalt via Halden kommunes nettsider, eller man kan komme til hjelpemiddellageret og få med seg et papirskjema. Skjema kan leveres på Helsehuset, eller hos oss, så bringer vi det videre. Det finnes en rekke hjelpemidler som gjør hverdagen enklere, og som samtidig skaper trygghet. Ikke bare for brukeren, men også for de pårørende.
Selv i denne bransjen er det visse sesongvariasjoner. Typisk nok er behovet for krykker og rullatorer økende i vintermånedene med glatte fortau og veier.
Da er det stor pågang av mennesker som har behov for et midlertidig lån, etter å ha vært uheldig.
Elsker jobben
Anne-Birgith Mørkved sier med ettertrykk at hun elsker jobben sin.
Hun kom til Hjelpemiddellageret etter at hun hadde vært ansatt ved teststasjonen på Svinesund under pandemien.
– Vi så på pressekonferansen på TV, da det ble kringkastet at grensene skulle åpnes igjen, og da visste vi jo at testsenteret etter hvert ville bli avviklet, forteller hun.
– I løpet av oppsigelsesperioden, ble vi som hadde jobbet på teststasjonen, fordelt på forskjellige steder, og jeg kom hit. Jeg stortrives. Jeg er utdannet sosialantropolog, og har arbeidet med mennesker i forskjellige sammenhenger i hele mitt liv, og det er en god erfaring å ha med seg i møte med mennesker i ulike situasjoner.
– Vi kommer jo ofte tett inn på de vi betjener, noe som krever en stor grad av profesjonalitet. Noen er i en sårbar fase i livet, og det kan være problemstillinger som dreier seg om intime og personlige forhold.
Gro Aksnes er den sist ansatte ved Hjelpemiddellageret, men etter 30 år ved Iddebo har hun med seg en solid ballast. Jeg søkte meg hit, og trives veldig godt. Etter alle åra på Iddebo har jeg jo fått erfaring i å arbeide med mennesker og lært at mennesker er forskjellige.
Det er forskjell på hvordan hvert enkelt menneske forholder seg til sine utfordringer, og de må møtes deretter.
Rådgivning viktig
– Så er det vel hyggelig å ha en jobb der oppgaven er å hjelpe andre?
– Selvfølgelig er det det, svarer de. Det sies at den største glede er å hjelpe andre, og det er det faktisk mye i, mener de.
Så er det også slik at løsningen på en utfordring ikke alltid ene og alene er et teknisk hjelpemiddel. Det kan være like viktig med gode råd om hvordan man eksempelvis kan tilrettelegge kjøkkenet for å ha de mest brukte tingene lett tilgjengelig. Det som har stått høyt plassert i skapet behøver ikke stå der til evig tid, når det ikke er så lett å strekke seg lenger.
– Det kan også hende at det vil være riktig å anbefale kontakt med Ergoterapitjenesten. Da kan man søke om å få gjort en behovskartlegging for mer spesialtilpassede hjelpemidler.
– Det gjelder for eksempel elektriske rullestoler, der det finnes flere typer, og da vil en ergoterapeut kunne vurdere hva slags type som kanskje kan fungere best ut fra ditt funksjonsnivå. Så blir det sendt inn en søknad til NAV hjelpemiddelsentralen, hvor rådgivere der vurderer og fatter vedtak
Å finne fram til det hjelpemiddelet som passer best handler ikke bare om å gjøre hverdagen enklere.
– Det handler også om å ta vare på restfunksjonsevnen, sier Gro Aksnes. Å holde kroppen i gang er veldig viktig, sier hun, og legger til at en del av jobben er å skape forståelse for at man skal bruke kroppen så langt man kan. Å «sette seg ned» er ikke bra.

Blir preget
– Dere kommer vel tett på en del mennesker?
– Det gjør vi. Noen ser vi ikke så ofte, andre blir vi bedre kjent med og vi følger dem over lengre perioder
– Noen mennesker velger å være hjemme i livets sluttfase.
– Når vi kjører ut en seng til en person som vil ha den siste tiden hjemme, så kommer vi tett på sorgen. Likeledes når vi siden skal hente sengen igjen. De berørte tar dette på forskjellige måter, noe vi må forholde oss til. Vi skal være profesjonelle, men det preger også oss følelsesmessig, sier de.
Også for gamere
Også hjelpemidler er gjenstand for utvikling.
– Vi holder oss oppdatert gjennom samarbeid med NAV, leverandører og ikke minst gjennom en årlig hjelpemiddelmesse, forteller Anne-Birgith Mørkved.
– Noe som imponerte meg på den siste messen var at det finnes hjelpemidler for de som driver med gaming. Det synes jeg er flott.
Hun mener at ingenting er bedre enn sosial kontakt ansikt til ansikt, men ikke minst filmen om Ibelin har åpnet våre øyne for at gaminguniverset har et langt større sosialt aspekt enn folk flest har vært klar over.
– Hyggelige tilbakemeldinger er vel også en del av gleden ved denne jobben?
– Jo. Anne-Birgith Mørkved og Gro Aksnes ser på hverandre og smiler.
Selv om det er god kotyme å være kledelig beskjeden på egne vegne, må de medgi at erkjennelse for at de har gjort noe bra, er hyggelig.
Og som et eksempel på at det kan være de små ting som resulterer i stor takknemmelighet, så ringte en dame full av lovord over å ha fått noe så genialt som en terskeleliminator.
-Terskeleliminator?
– Ja, rett og slett en liten rampe vi legger på hver side av dørtersklene for å utjevne høydeforskjellen, og som gjorde at hun kunne gå inn og ut inngangsdøra si med rullator, uten store strabaser. Så enkelt, og så nyttig!