Robin Olsen står på gangbrua over Tista. Han kaster blikket på Kongegården, og gleder seg til å kunne flytte inn med regnskapsbyrået Aider når det nærmer seg nyttår. Byrået blir den restaurerte Kongegårdens første leietaker.
– Det blir spennende å etablere seg i en bygning med så mye historie i seg, sier han.
Samtidig ser han fram til den begivenheten det blir å etablere Aiders femte kontor i Østfold.
Robin Olsen er regionleder for Aider som siden starten i 2019 har opplevd en kraftig vekst med 1.000 ansatte nasjonalt. 70 av disse er i Østfold, der byrået til nå har vært lokalisert i Sarpsborg, Rakkestad, Fredrikstad og Moss. Med etableringen i Halden styrker regnskapsbyrået sin tilstedeværelse i fylket.
Kompetansebedrift
Regnskapsbyrå er egentlig en litt snever betegnelse på virksomheten i Aider.
– Vi er en kompetansebedrift. Vår visjon er å redefinere regnskapsbransjen ved å bygge et kompetansehus med utgangspunkt i regnskap. Utover regnskap- og lønnstjenester tilbyr vi også teknologi- og rådgivningstjenester, eksempelvis innen ERP, HR og bærekraft. Dette innebærer at vi utvikler og tilegner oss kompetanse på en rekke fagområder og dermed kan levere et bredt spekter av tjenester til våre kunder.
Kongegården, denne staselige bygningen fra 1820 er pietetsfullt restaurert utvendig. Innvendig er det foreløpig et planlagt kaos og yrende liv av håndverkere med den faglige kunnskap som skal til for å tilbakeføre bygningens indre til fordums stolthet.
Listverket rundt takene tre meter over gulvet, gipsrosetter og rester av gamle veggdekorasjoner får oss til å fornemme den atmosfæren som hersket i disse lokalene som opprinnelig huset konsul Mads Wiel og hans familie, men som senere har vært både hotell, kafeteria og forretningslokaler.
Spennende prosjekt
Det er altså fortsatt noen måneder til Aider kan flytte inn, men Robin Olsen synes det er spennende å være med før alt er hugget i sten, og være en sparringpartner i prosessen.
– Dette er et spennende prosjekt. Huset har en utrolig interessant historie, og det blir morsomt å flytte inn i slike lokaler som dessuten har en sentral plassering i byen.
Aider er bedrift med blikket rettet framover, men med denne lokaliseringen må det også være en åpning for nostalgien.
– Vi bruker ekstern hjelp for å utnytte lokalene på en best mulig måte. Med hjelp fra interiørarkitekt skal vi samtidig ivareta den atmosfæren som hersker i huset sier Robin Olsen.
Ikke tilfeldig
At valget falt på Halden når Aider nå skal etablere seg på et nytt sted, er ikke tilfeldig.
– Siden jeg er haldenser, så må jeg vel sies å være litt subjektiv i denne sammenheng, sier han, men legger raskt til at Aider ønsker å være der det er flinke folk. – Og det er flinke folk i Halden.
– Navnet Aider spiller på den engelske aid – hjelp. Vi skal være en hjelper for våre kunder. Men det ligger enda mer symbolikk i navnet.
– Selskapet har to gründere, Andreas Vik og Knut Grotli. Sistnevnte er en ivrig klatrer, og har blant annet vært på Mount Everest. Aider er også betegnelsen på et klatreredskap, en slags taustige som benyttes i vanskelige partier.
– Dette understreker filosofien i selskapet, at vi skal være en hjelper og bidragsyter i vid forstand. Noe som også innebærer at vi må være med på å utvikle kompetanse. Vi har et godt samarbeid med Høgskolen i Østfold, der vi bidrar med både forelesninger og kurs i Halden.
Rekrutterer rett fra skolen
Robin Olsen forteller at samarbeidet med høgskolen er svært viktig.
– Aider rekrutterer nasjonalt hvert år 60 – 70 ansatte rett fra skolebenken. Unge mennesker med nye tanker og ideer, og som er viktige for at vi skal utvikle oss videre. Nyutdannede blir en del av et nasjonalt kull som den første tiden i Aider møtes til både sosiale arrangement og felles faglig utviklingsløp. Man får rett og slett en optimal start på karrieren hos oss.
Han understreker også et annet viktig aspekt ved denne rekrutteringen.
– For oss i Østfold er det viktig å medvirke til at kompetanse holdes i regionen. Det skal ikke være nødvendig å «flytte ut» for å få seg attraktive jobber. Vi tilbyr samme karrieremuligheter og grunder-spirit lokalt som i en storby.
– Dessuten, legger han til, -ved å bygge opp et regionalt og lokalt kompetansemiljø bidrar vi også til å skape et jobbmarked for «hjemflyttere». Det er mange som har flyttet ut av regionen, og som av ulike årsaker ønsker å vende tilbake igjen. Da skal Aider være en spennende mulighet. Rekruttering av medarbeidere til kontoret i Halden starter i disse dager. På sikt regner man med 10 – 15 ansatte her.
En «hjemflytter»
Robin Olsen er selv et eksempel på en «hjemflytter». Etter oppveksten på Grimsrød ble det studier i Kristiansand. Han har senere vært bosatt i Oslo og på Ski, men i 2021 bar det tilbake til hjembyen igjen.
Kristine Letting som han har vært samboer med siden studiedagene er også haldenser, så det var nok et ukontroversielt valg.
– Kristine er lærer på Os skole, så vi skal begge jobbe i nyrestaurerte bygg, sier han.
Det å flytte tilbake til Halden var et bevisst valg.
– Jeg hadde en fin og trygg oppvekst i Halden. Spilte en del fotball som unger flest, og var innom både Kvik, TTIF og Berg. Det ble også litt friidrett og basketball i tillegg til at jeg brukte en del tid på friluftsliv.
– Halden er en fin by å vokse opp i, og siden vi nå har to barn, Linnea på fire år og Maja på ett år, så mener vi at vi kan gi dem en fin oppvekst her.
Mer enn debet og kredit
Nå er vel ikke regnskapsfører det yrket ungdommer flest drømmer om. Hva fikk deg inn på den karriereveien?
– Det er jo et godt spørsmål. Jeg gikk på allmennfag på Porsnes og hadde egentlig tenkt å bli arkitekt, men så fant jeg etter hvert ut at det likevel ikke fenget. Da ble det økonomi i stedet. Ikke så merkelig kanskje, siden jeg har to foreldre som begge er økonomisk utdannet. Så har jeg alltid vært interessert i tall, sier han.
Når han forklarer hva som egentlig ligger i regnskapsjobben, så dreier det seg altså om mer enn å holde styr på debet og kredit.
– Regnskap handler mye om lover og regler som stadig er i endring. Det kan være en stor byrde for bedrifter som heller ønsker å benytte sin kapasitet på kjernevirksomheten. Det er en stor lettelse å kunne overlate det til noen som er profesjonelle på området. Å være regnskapsfører for en virksomhet innebærer også at du skal kunne være en medspiller og rådgiver. Du må sette deg inn i kundens strategi og visjoner.
Det er rollen som en rådgiver i vid forstand Aider legger vekt på i sin utvikling av et bredt kompetansemiljø, og som Robin Olsen betegner som en redefinering av regnskapsbransjen.